/
77 Views0

Świeży oddech dodaje pewności siebie w ciągu dnia. Przygotuj się na długotrwałą świeżość  z FitLine Fresh! Olejki eteryczne zamknięte w zielonej kapsułce dają długotrwałe uczucie świeżości w ustach. Znasz już ten smak?

Działa jak dezodorant od wewnątrz! Kompleks olejków eterycznych ma silne działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne dzięki temu niweluje namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach potu. Fitline Fresh zawiera unikalną dwufazową koncepcję zapewniającą długotrwałą świeżość.

Właściwości składników aktywnych:

Olej rośliny – średnio łańcuchowe trójglicerydy/olej MCT (kokosowy z nasion palmy oleistej)
Trójglicerydy to główny składnik tłuszczów pokarmów, które przyjmujemy. Różnią się między sobą długością łańcuchów oraz wiązaniami pomiędzy atomami węgla.
Tłuszcze, które zwykle spożywamy, to trójglicerydy długołańcuchowe. Rozkładają się o wiele wolniej niż MCT, przechodzą też bardziej skomplikowane przemiany.
Tłuszcze MCT spalają się szybciej i łatwiej. Dzięki temu mogą służyć jako źródło błyskawicznej energii, potrzebnej szczególnie osobom uprawiającym sport i odchudzającym się. Trójglicerydy o średniej długości łańcucha węglowego przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Nie magazynują się w postaci tkanki tłuszczowej, lecz wspomagają rozrost tkanki mięśniowej.

Żelatyna wołowa
Zawiera cenne substancje, które mogą przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia oraz wyglądu. Dzięki dużej zawartości aminokwasów może cieszyć się właściwościami zdrowotnymi. Mówi się również o tym, że skutecznie odchudza. Ponadto:

  • wspomaga funkcje trawienia –  może wspomagać trawienie, pobudzając produkcję soków żołądkowych. Wiąże się również z wodą, co pomaga w przechodzeniu pokarmu przez układ trawienny;
  • wzmacnia kości – lizyna, która znajduje się w żelatynie pomaga wzmocnić kości i ułatwia przyswajanie wapnia. To aminokwas, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego ważne jest jego dostarczenie z dietą;
  • pomaga utrzymać równowagę hormonalną – żelatyna dostarcza glicynę, która pomaga regulować insulinę i zapobiegać hipoglikemii;
  • wspomaga regenerację mięśni – dzięki zawartości aminokwasów (arginina, glicyna) żelatyna przyspiesza regenerację mięśni;
  • przyspiesza utratę masy ciała – żelatyna sama w sobie nie odchudza, jednak jest to białko, które może być zawarte w diecie redukcyjnej. Dostarczy niezbędnych aminokwasów, a do tego jest niskokaloryczna, zapewnia uczucie sytości i zmniejsza apetyt.

Z właściwości żelatyny skorzystać powinny również osoby, które chcą wzmocnić swoje włosy. Dzięki niej przestaną wypadać, nie będą się łamać oraz staną się grubsze i bardziej odporne. 

Glicerol
Ma wiele właściwości cennych dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego. Jego podstawową własnością cenioną przez przemysł jest silna higroskopijność, czyli zdolność wchłaniania cząsteczek wody. Glicerol ma słodki smak i nie wywołuje reakcji alergicznych. Często występuje w składzie kosmetyków, ponieważ pozytywnie wpływa na ich konsystencję i trwałość. Silnie i dogłębnie nawilża i regeneruje skórę.

Olejek miętowy
To rodzaj olejku eterycznego otrzymywanego z mięty pieprzowej. Mięta jest wieloletnią rośliną pochodzącą z Europy, znaną i stosowaną od tysięcy lat, przede wszystkim przy problemach trawiennych, np. niestrawności, kolkach, mdłościach. Mięta pieprzowa jest jedną z nielicznych roślin, które akumulują największą ilość olejku miętowego.Olejek miętowy cieszy się świetną renomą w medycynie ludowej. Zwalcza bowiem szerokie spektrum dolegliwości: począwszy od problemów trawiennych, poprzez te związane z oddychaniem, aż po te dotyczące bólu. Chętnie jest stosowany także w aromaterapii, między innymi do oczyszczania zatok i leczenia kataru. Zapach mięty wspomaga koncentracje, może pomóc odegnać złe myśli oraz zredukować stres. Przeciwdziała nieświeżemu oddechowi.

Mentol
To związek organiczny naturalnie występujący w roślinach z rodzaju Mentha L., takich jak: mięta pieprzowa, mięta polna czy mięta zielona.

Olejek tymiankowy
Posiada bardzo silne własności antyseptyczne. Stosuje się go ze względu na jego działanie wykrztuśne. Pobudza ruchy rzęsek wyścielających drogi oddechowe i nasila wydzielanie śluzu. Stosuje się go głównie w przypadku kaszlu, bólu gardła i w nieżycie dróg oddechowych. Zwiększa odporność organizmu na infekcje wszelkiego rodzaju.

Skrobia modyfikowana
Trzeba zaznaczyć, że skrobia modyfikowana nie ma nic wspólnego z GMO i modyfikacjami genetycznymi, a zmiany jej właściwości dokonuje się za pośrednictwem metod fizycznych, enzymatycznych i chemicznych. Różne rodzaje skrobi modyfikowanej to bezpieczne dodatki do żywności.
Właściwości:

  • wiązanie bardzo dużych ilości wody wraz z rozpuszczonymi w niej substancjami,
  • szeroki przedział lepkości,
  • zmienna temperatura kleikowania od temperatury pokojowej do ponad 100°C,
  • tworzenie żeli różnego rodzaju,
  • nieuleganie procesowi retrogradacji (wytrącania się cząsteczek skrobi z powstałej struktury),
  • klarowność i przezroczystość kleików i żeli,
  • absorbowanie różnych związków, np. smakowych, zapachowych, alkoholi,
  • zdolność stabilizowania emulsji i zawiesin,
  • zdolność tworzenia elastycznych błon.

Witamina E
Witamina E, obok witamin A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki.
Witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji (zlepiania się) płytek krwi, a co za tym idzie – przeciwdziała zakrzepom.

Witamina D
Aż 95 procent Polaków ma niedobór witaminy D. Lekarze biją na alarm, ponieważ jej znaczenie dla naszego organizmu jest bardzo duże. Witaminy są niezbędne dla naszego zdrowia i powinny być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementacji. W przypadku witaminy D naturalne źródła nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu. Najważniejszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne – synteza skórna pod wpływem promieniowania UVB może pokryć aż 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak w naszym kraju jest to możliwe zaledwie podczas kilku słonecznych miesięcy, zaś w okresie jesienno-zimowym niezbędna okazuje się suplementacja witaminy D.

Substancja słodząca glikozydy stewiowe