/
56 Views0

Włączenie kwasów tłuszczowych omega-3 do codziennej diety może być korzystne dla Twojego zdrowia i całej Twojej rodziny. Przypomnijmy: znajdują się one w tłustych rybach oceanicznych, a także w wielu warzywach, orzechach i nasionach.

Szczerze mówiąc, nie możemy podjąć tej decyzji za Ciebie. Możemy jednak przedstawić różne źródła Omega-3, w tym przykłady z gamy produktów FitLine, aby pomóc Ci podjąć właściwą decyzję i znaleźć suplement, który najlepiej Ci odpowiada.

 

Olej rybny: FitLine Omega 3+E
Olej rybny jest pełen ważnych kwasów tłuszczowych DHA i EPA Omega-3, które są niezbędne dla sprawnego funkcjonowania organizmu, ponieważ wspierają prawidłowe funkcje serca i mózgu.[[i]] Liczne badania kliniczne potwierdziły korzyści zdrowotne płynące z oleju rybnego. Jest pozyskiwany z tłustych ryb, żyjących w zimnych wodach, takich jak makrela, dorsz lub sardynki. Ponadto, FitLine Omega 3+E zawiera witaminę E, aby zapobiec utlenianiu, na co olej z ryb jest bardzo podatny. Przeciwutleniacz Witamina E przyczynia się również do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Z drugiej strony, należy rozważyć wybór suplementu na bazie oleju z ryb.

Dziś globalne przełowienie jest jednym z największych zagrożeń dla oceanów i ich mieszkańców. Około 91 milionów ton ryb łowionych jest co roku, a według WWF 29% światowych zasobów ryb jest przełowionych. Podobne zastrzeżenia środowiskowe dotyczą suplementów diety Omega-3 opartych na krylu, czyli maleńkich skorupiakach z Antarktydy. Trawlery kryli wnikają w naturalne siedliska wielorybów i pingwinów, zabierając im ważne źródło pożywienia. Jako konsument najlepszym sposobem na ograniczenie przełowienia i zanieczyszczenia jest odpowiedzialny wybór, wybór gatunków niezagrożonych oraz zrównoważonych metod produkcji.

 

Olej z mikroalg: FitLine Omega 3 Vegan
Czy znasz powód, dla którego ryby i kryl mają Omega-3? Pozwólcie mi wyjaśnić starym powiedzeniem – „jesteś tym, co jesz”. Otrzymują je z mikroalg. Aby poznać całą historię, przeczytaj nasz poprzedni artykuł na blogu na ten temat. Olej z mikroalg jest świetną alternatywą, ponieważ produkcja mikroglonów w szklarni nie zakłóca siedlisk zwierząt. Jak powiedział dr Tobias Kühne, szef rady naukowej PM-International: „Chcemy chronić ekosystem morski i stworzyć rozwiązanie, które pomoże w uniknięciu wykorzystywania powszechnie stosowanego oleju z ryb i kryla.” FitLine Omega 3 Vegan pomaga pokryć codzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę i nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Olej z mikroalg jest jedynym źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA Omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ wspierają prawidłowe funkcje serca i mózgu.[i] Wegetarianin lub nie, wiele osób woli wegańskie suplementy diety Omega-3, ponieważ suplementy z ryb i kryla mogą mieć rybi smak. A tylko smaczny suplement diety może być stosowany na dłuższą metę.

Podczas procesu produkcyjnego, oba FitLine Omega 3+E i FitLine Omega 3 Vegan są ulepszane dzięki unikalnej technologii microSolve®. W badaniach wstępnych przeprowadzonych na Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Górnej Austrii grupa naukowców wykazała zwiększone stężenie DHA w komórkach potraktowanych micelizowanym olejem z mikroalg niż w komórkach potraktowanych niemicelizowanym olejem. Dzieje się tak dzięki unikalnej technologii microSolve®. FitLine Omega 3 Vegan to pierwszy na rynku produkt w 100% pochodzenia roślinnego Omega-3, który wykorzystuje tę technologię. Tworzy rozpuszczalną w wodzie formę transportową DHA i EPA o znacznie wyższej biodostępności.

Leave Comment: